Už dlhšie neotáľajte a konajte: Ikony krásneho športu pred vstupom do Siene slávy

Goran IvaniševičGoran Ivaniševič Zdroj: SITA/AP/Manish Swarup

NEWPORT - Španieli Conchita Martínezová a Sergi Bruguera, Chorvát Goran Ivaniševič a Švéd Jonas Björkman sú kandidátmi na uvedenie do tenisovej Siene slávy v Newporte pre rok 2020. Všetci štyria boli v nominácii už minulý rok, ale do elitnej spoločnosti nakoniec neboli uvedení.

Ivaniševič sa zapísal do histórie wimbledonským triumfom v roku 2001. V Londýne vtedy ako 125. hráč svetového rebríčka štartoval na divokú kartu a doteraz je najnižšie postaveným šampiónom v All England Clube. Navyše je stále jediným tenistom, ktorý kedy získal grandslamovú trofej na divokú kartu. Niekdajšia svetová dvojka má v zbierke bronzové medaily z olympijských hier 1992 v Barcelone vo dvojhre i štvorhre. 

Conchita Martínezová, súčasná trénerka českej tenistky Karolíny Plíškovej, je niekdajšou svetovou dvojkou. Behom kariéry získala 33 titulov v dvojhre, vrátane wimledonského v roku 1994. V štvorhre pridala 13 titulov, vyhrala tri deblové olympijské medaily a päťkrát pomohla Španielsku k výhre vo Fed Cupe. 

Conchita Martínezová Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovič
Conchita Martínezová

Antukový špecialista Bruguera ovládol v rokoch 1993 a 1994 Roland Garros, vyhlásený deblista Björkman má na konte kariérny Grand Slam v štvorhre. Celkom na grandslamových turnajoch pozbieral deväť deblových trofejí. 

Mená nových členov Siene slávy budú na základe hlasovania komisie a fanúšikov oznámené v januári, slávnostné uvedenie je naplánované na 18. júla v Newporte. Z českých tenistov bola naposledy ocenená Helena Suková, ako ôsma v poradí bola medzi elitu uvedená v roku 2018. 

Viac o téme: Goran Ivaniševič Sergi Bruguera Jonas Björkman Conchita Martínezová
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Manish Swarup
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy