Šatan o slovenskej dvadsiatke aj investíciách: Rozdelilo sa viac ako milión eur

Miroslav ŠatanMiroslav Šatan Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková

BRATISLAVA - Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) schválil dotáciu na obnovu hokejovej infraštruktúry ôsmim mestám v celkovej hodnote 1,3 milióna eur. Výsledkom zasadnutia VV je aj zvýšenie počtu miest, v ktorých vyrastie malá 40-metrová ľadová plocha.

K Tvrdošínu, Hriňovej, Novej Ľubovni, Bytči, Hanušovciam nad Topľou, Tepličke nad Váhom, Šoporni, Vrútkam a Stupave pribudnú aj Lipany, Galanta, Hurbanovo a Vráble. "Všetky tieto mestá sa navyše zaviazali do dvoch rokov prekryť plochu strechou," informuje na svojom webe SZĽH.

Jedným z bodov zasadnutia VV SZĽH bolo aj hodnotenie majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov a podpora talentovanej mládeže. Kouč juniorov SR Róbert Petrovický prezentoval hodnotiacu správu, v ktorej detailne rozobral účinkovanie výberu do 20 rokov na MS v Česku. "Prebehla diskusia a spoločne sme prebrali ďalší postup, čo môžeme spraviť pre hráčov do budúcnosti, aby sa celková situácia zlepšila,“ povedal Petrovický. Výsledkom debaty je konštatovanie, že presun centralizovanej prípravy od 20-ročných k 18-ročným hráčom je správny. "Projekt dvadsiatky mal svoje limity a bol by krok späť ho vrátiť. Pre mladých hráčov nad 18 rokov je cesta hrať seniorský hokej čo najskôr, pretože juniorská liga ich nikdy nepripraví na to, aby mohli hrať na svetovej úrovni proti krajinám, ktoré majú celé mužstvá draftované do NHL,“ povedal prezident zväzu Miroslav Šatan.

Výkonný výbor prediskutoval aj situáciu okolo nasadzovania juniorských hráčov do seniorských tímov a zhodnotil materiálnu podporu pre jednotlivé kluby. V extralige splnili štyri kluby kritéria, ktoré sú súčasťou zmluvy a dostanú dohodnutú odmenu za nasadzovanie mladých hráčov. "Naša spokojnosť je len čiastočná. Do extraligovej súťaže zasiahlo 27 hráčov vo veku do 20 rokov, z toho štatistiky, ktoré by sme minimálne chceli, aby hráči v zápase dosahovali, spĺňalo iba 11 hráčov. Je to ešte len prvý rok, kedy takýto systém funguje. Má to potenciál rastu ale ja na to potrebná súčinnosť zo strany klubov a trénerov," uviedol Šatan.

Viac o téme: Miroslav Šatan Róbert Petrovický SZĽH
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/Alexandra Čunderlíková
  • Zdroj: SITA, TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy