Rokovania sú zatiaľ bez iskier, ale môže to byť inak: Nechcem sa vyhrážať ani predbiehať

Gary BettmanGary Bettman Zdroj: TASR/AP

NEW YORK - Uplynulé dve dekády v zámorskej hokejovej NHL priniesli dve výluky. V sezóne 2004/05 sa neodohral ani jeden zápas, v ročníku 2012/13 museli skrátiť základnú časť súťaže z 82 na 48 duelov. Zástupcovia ligy a hráčskej asociácie NHLPA si preto uvedomujú dôležitosť rokovaní o kolektívnej zmluve. Tá súčasná vyprší až v roku 2022, ale hráči majú možnosť ju do nedele vypovedať a v takom prípade by sa jej splatnosť skončila už v septembri 2020. Najnovšie informácie z rokovaní sú však pozitívne.

"Je to pravdepodobne tak, ako by to malo byť. Myslím si, že je dobrým znakom, keď je medzi oboma stranami vzájomný rešpekt a zainteresovaní sa snažia nájsť dohodu. Máme spoločný cieľ udržať náš šport na rovnakej ceste a nie ho zbytočne narúšať," uviedol líder Chicaga Blackhawks Jonathan Toews.

Výkonný riaditeľ NHLPA Don Fehr popísal rokovania z ostatných dní ako srdečné a príjemné. Komisára NHL Garyho Bettmana výsledky rozhovorov taktiež potešili, keďže hovoril o spoločnom riešení problémov. V kolektívnej zmluve sú síce body, ku ktorým majú obe strany pripomienky, ale napriek tomu by nemalo dôjsť k zrušeniu zápasov. "Dialóg pokračuje, náš vzťah a vzájomný rešpekt je veľmi dôležitý. Komunikácia medzi nami je dobrá a sme naozaj zaneprázdnení tým, aby sme našli správne riešenie," povedal Bettman.

Medzi problematické témy kolektívnej zmluvy patrí napr. rozdelenie finančných výnosov klubu medzi hráčov a ich vlastníkov. Často sa hovorí aj o účasti hokejistov z NHL na olympijských hrách a hráči požadujú taktiež zlepšenie zdravotnej starostlivosti. "Každý má rovnaký cieľ, čo je výborné. Prešiel som si týmito rokovaniami v roku 2012 a vtedy to bolo o niečo chaotickejšie. Tentoraz to vyzerá organizovanejšie a všetci chcú dosiahnuť dohodu," hovoril útočník Arizony Coyotes Derek Stepan.

Ak hráči do 15. septembra nevypovedajú súčasnú kolektívnu zmluvu, do konca sezóny 2021/2022 nebude v NHL hroziť výluka a obe strany budú mať dostatok času na predĺženie dohody. V prípade, že by sa NHLPA rozhodla inak, situácia by sa zmenila. "Ak by boli proti súčasnej zmluve, museli by sme sa na veci pozerať trochu inak. Nechcem sa však vyhrážať ani predbiehať. Budeme sa tým zaoberať, ak situácia nastane. Je to ich rozhodnutie a nechcem hovoriť nič, čo by ho mohlo ovplyvniť," uzavrel Bettman.

Viac o téme: Jonathan Toews Gary Bettman Derek Stepan
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy