Frajerina v podaní našich slalomárov: Reprezentanti hodnotia vydarený španielsky šampionát

Alexander SlafkovskýAlexander Slafkovský Zdroj: TASR/Martin Baumann

BRATISLAVA - Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome prišli z majstrovstiev sveta v španielskom Seu d'Urgell s rovnakou medailovou bilanciou ako vlani zo svetového šampionátu v brazílskom Riu de Janeiro. O jediný cenný kov sa postarala hliadka kanoistov Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán. Spomenuté trio kraľuje tejto disciplíne už desať rokov, na svojom konte má deväť zlatých medailí bez prerušenia.

"Nazval by som to frajerinou. Verím, že sa nám podarí to dotiahnuť na desiatku. Zárez do histórie je podľa mňa neopakovateľný," povedal po návrate domov Alexander Slafkovský, ktorý sa ako jediný zo slovenského tria prebojoval do singlového finále.

V ňom skončil tesne pod pódiom - štvrtý. "Po dojazde ma štvrté miesto mrzelo, pretože som chcel potešiť fanúšikov a uzavrieť dve dekády na MS, keďže v roku 1999 som v Seu debutoval na tejto úrovni. Spätne to však beriem ako úspech, lebo byť do päťky na svete dnes už nie je zadarmo," doplnil.

Zlato v hliadkach potešilo aj najskúsenejšieho Michala Martikána. "Veľmi nás potešilo predĺženie série. V individuálnych pretekoch má však v semifinále jedna chyba stala finálovú miestenku. Pripravený som bol dobre," poznamenal.

Michal Martikán Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

S veľkým úsmevom na tvári pricestoval na Slovensko kajakár Jakub Grigar. V Seu sa prebojoval do desaťčlenného finále, pre Slovensko získal olympijskú miestenku v mužskom kajaku a v internej nominácii získal istotu prieniku na OH 2020. "Som rád, že rok pred olympiádou to mám uzavreté a teraz sa môžem sústrediť na olympiádu," prezradil. Grigara už o necelé dva týždne čaká cesta do japonského Tokia, kde si vyskúša nový olympijský kanál. "Naposledy som bol na kanáli, keď to bolo celé rozkopané," priznal.

Keďže už má istotu účasti na OH 2020 v Tokiu, možno nastal pre Grigara ten správny čas naučiť sa trochu po japonsky. Základy však už nejaké má, dal mu ich japonský reprezentant Takuja Haneda. Bronzový kanoista z olympiády v Riu de Janeiro 2016 sa totiž dlhodobo pripravuje na Slovensku. "Pár vecí nás po japonsky už naučil Takuja, tie by nám mohli nateraz stačiť. Myslím si, že aj so slovenčinou nebude problém," pousmial sa Grigar.

Grigarovi sa po OH 2016 veľmi nedarilo, no druhá polovica aktuálnej sezóny mu vyšla. "Bolo tam veľmi veľa vecí. Zmena trénera mi isto pomohla, ale nebolo to len o tom. Ukázalo sa, že najmenšia zmena bola najdôležitejšia - menej je niekedy viac. Netlačili sme príliš na pílu a vyplatilo sa," poznamenal mladý Lipták.

Jakub Grigar Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Veľkým sklamaním v slovenskej výprave bolo, že Slovensko zatiaľ nemá olympijskú miestenku v kanoe žien, keďže trio Soňa Stanovská, Monika Škáchová a Emanuela Luknárová sa neprebojovalo ani do semifinále. "Podarilo sa nám vyjazdiť tri olympijské miestenky, čo bol hlavný cieľ. Plán však bol získať štyri miestenky a mať viac finálových účastí," priznal športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl a doplnil: "Zlato z hliadok, deviate bez pauzy, je niečo úžasné. Len to potvrdzuje výkonnosť našich chlapcov. Myslím si, že žiadna iná krajina to už nezopakuje."

Posledná šanca pre slovenské kanoistky vyjazdiť si olympijskú miestenku do Tokia bude v máji 2020 na majstrovstvách Európy v Londýne. "Musíme analyzovať, kde a či nenastali chyby v príprave. Čoskoro zasadne trénerská rada a otvoríme túto problematiku. Ako budeme ďalej postupovať, bude jasné neskôr," informoval Lukáš Giertl po prílete na Slovensko.

Už v závere nasledujúceho týždňa zamieri slovenská výprava vo vodnom slalome do dejiska budúcoročnej olympiády. V Tokiu absolvujú Slováci tréningový kemp a čakajú ich aj súťažné štarty. "Do Japonska určite nejdú kanoistky. Medzi kajakárkami ide Eliška Mintálová, medzi kanoistami Alexander Slafkovský a Matej Beňuš, medzi kajakármi Jakub Grigar a Andrej Málek. V prípade Jakuba je vhodné, aby v Tokiu strávil čo najviac času," dodal Lukáš Giertl.

Alexander Slafkovský Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Viac o téme: Michal Martikán Matej Beňuš Alexander Slafkovský Jakub Grigar
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/Martin Baumann
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy