Megalomanský cyklistický projekt dostal na Slovensku stopku: Štátny rozpočet dostal úder

Sprava riaditeľ Národného športového centra Vladimír Baluška a štátny tajomník pre šport Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) Ivan HusárSprava riaditeľ Národného športového centra Vladimír Baluška a štátny tajomník pre šport Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) Ivan Husár Zdroj: TASR/Jakub Kotian

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) pre šport Ivan Husár považuje za najrizikovejší aspekt Národného cyklistického centra (NCC) jeho udržateľnosť. Vláda SR zmenila uznesenie, ktoré sa týkalo uvoľnenia finančných prostriedkov na zámer vybudovania NCC v Orechovej Potôni v celkovej sume 29 miliónov eur.

Slovenský zväz cyklistiky (SZC) už dostal v roku 2019 prvých 200.000 eur na vypracovanie architektonickej štúdie projektu a na vypracovanie úvodných správ a vyjadrení potrebných pre územné rozhodnutie. V roku 2020 mu štát poskytol ďalších 800.000 eur na zámer vybudovania centra. Vláda zrušením uznesenia číslo 141 z 27. marca 2019 zastavila ďalšie použitie poskytnutej dotácie nad rámec vysporiadania záväzkov SZC platných a účinných ku dňu zrušenia predmetného uznesenia uzatvorených na plnenie účelu.

"Prišla informácia o škrte veľkého, na môj vkus megalomanského cyklistického projektu. Neprišlo to zo dňa na deň, ministerstvo financií sa tou problematikou zaoberalo po nástupe do funkcií. Je to čerstvé, musím poznať stanovisko z druhej strany a trocha viac o tom vedieť. Ja osobne však za najrizikovejšiu považujem tú udržateľnosť. Je to takmer 50 kilometrov od Bratislavy, ja si neviem predstaviť, ako by to fungovalo tak, aby to bolo sebestačné. Tieto obrovské projekty majú v tomto veľké riziko," povedal v piatok Husár.

Štátny tajomník pre šport Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Vybudovanie NCC podporil v minulosti aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan. SZC chcel vybudovať komplexné športovisko vrátane krytého cyklistického štadióna, ktorý na Slovensku chýba. V súčasnosti je k dispozícii jedine velodróm s betónovou dráhou v Prešove. Vo svete sa jazdí pod strechou na drevených ováloch: "Bruselu a Medzinárodnej cyklistickej únii sa to určite páčilo. Štúdiu som videl, je nádherná. Na druhej strane, ministerstvo financií argumentuje tým, čím argumentovali už vládni a rezortní politici v roku 2019. Sú na svete dokumenty, ktoré jednoznačne protestujú proti tomu, aby to bolo také veľké a aby to bolo v Orechovej Potôni. To je tri roky stará rétorika, medzitým sa celý štadión podrobil veľmi tvrdej kritike z iných sfér športu. My sme už prezidentovi SZC tlmočili vážne výhrady."

Husár dodal, že išlo o rozhodnutie ministerstva financií súvisiace aj s pandémiou koronavírusu: "Tomu sa vôbec netreba čudovať, štátny rozpočet dostáva ranu a to, že si to odnesie aj šport, je úplne prirodzené. Odnesú si to veda, hospodárstvo, cestovný ruch, z tohto by som tragédiu vôbec nerobil."

Viac o téme: Ivan Husár SZC MŠVVaŠ SR NCC
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/Jakub Kotian
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá