Takéto opatrenia svet cyklistiky ešte nezažil: Na Gire zvažujú nasadenie špeciálnych náramkov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA/AP/Alessandro Di Meo

RÍM - Organizátori cyklistických pretekov Giro d'Italia zvažujú možnosť využiť špeciálne náramky, ktoré by v cieli jednotlivých etáp pomohli zabezpečiť odstupy medzi divákmi. Pri prekročení požadovanej vzdialenosti začne náramok vydávať zvuk. Ide o jedno z opatrení, na ktorých organizátori pracujú, aby dostali zelenú na usporiadanie tradičného trojtýždňového podujatia od talianskej vlády.

Riaditeľ pretekov Mauro Vegni má od predstaviteľov štátu podporu, pretože vláda vníma šancu usporiadať Giro ako symbol zotavenia krajiny, ktorá bola jednou z najvýraznejšie zasiahnutých chorobou COVID-19. Napriek tomu zostáva Vegni veľmi ostražitý a je zrejmé, že organizácia tak veľkej akcie bude vyžadovať veľa obmedzení, aby bolo chránené zdravie jazdcov i širokej verejnosti.

"Veci sa môžu zmeniť a vyvíjať sa akýmkoľvek smerom, ale ak bude všetko dobre vyzerať v júli, usporiadame Giro ako každý rok. Naopak, v prípade, že sa situácia začne zhoršovať, bude to znepokojujúce. A Giro bude ohrozené, rovnako ako bude ohrozené všetko ostatné," uviedol Vegni v rozhovore pre taliansky televízny kanál Tele8.

"Pracujeme na protokole. Bude rozdelený do rôznych oblastí. Nemôžeme mať kontrolu nad cestami, po ktorých sa pôjde. Tam sa budeme musieť spoliehať na ľudí a ich správanie. V cieli etáp budú mať zrejme ľudia náramky, ktoré začnú vydávať zvuk, keď nebude dodržaný sociálny odstup, a zaznamenajú, kto prišiel do kontaktu s kým. Na zabezpečenie odstupov budú potrebné výrazné investície," pripustil.

Spoločnosť RCS Sport, ktorá Giro organizuje, usporadúva aj ďalšie veľké preteky. V auguste sú to napríklad Strade Bianche, Miláno-San Remo či Okolo Lombardie, v septembri potom Tirreno-Adriatico. Najväčšie obavy ale prináša trojtýždňové Giro. Forma opatrení sa môže líšiť v závislosti od vývoja situácie.

Giro odštartuje 3. októbra pravdepodobne v hlavnom meste Sicílie Palerme. Úvodnou etapou má byť individuálna časovka na 8,6 km, ktorá bola pôvodne plánovaná pre štart v Budapešti pred odložením pretekov kvôli koronavírusovej kríze. Nová trasa tohtoročného 103. ročníka slávnych pretekov by mala byť oficiálne zverejnená v najbližších dňoch.

Viac o téme: Giro d'Italia Mauro Vegni
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Alessandro Di Meo
  • Zdroj: ČTK, športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá