Nórsky velikán opäť na najvyššom stupienku: Je to neuveriteľné, nemám slov!

Jari Magnus RiiberJari Magnus Riiber Zdroj: TASR/AP/Matthias Schrader

OBERSTDORF - Nórsky reprezentant v severskej kombinácii Jari Magnus Riiber získal na MS v Oberstdorfe zlatú medailu v individuálnej súťaži. V nemeckom stredisku triumfoval s náskokom štyroch desatín pred Fínom Ilkkom Herolom a obhájil titul z MS 2019 v Seefelde. Aj bronz putuje do Nórska zásluhou Einara Luraasa Oftebra.

Riiber si vytvoril dobrú východiskovú pozíciu už po úvodnej skokanskej časti na strednom mostíku HS106, po ktorej sa usadil na tretej priečke. Na 10 km bežecký úsek sa vydal so stratou 22 sekúnd na vedúceho Japonca Rjotu Jamamota, tesne za ním išiel juniorský majster sveta Rakúšan Johannes Lamparter.

Jamamoto v bielej stope od úvodných metrov strácal. Po troch kilometroch sa na čele pretekov vytvorila trojčlenná skupinka, v ktorej bol okrem Riibera a Lampartera aj Jamamotov krajan Akito Watabe. Na méte šesť km ich dostihla ďalšia pätica združenárov - Nemci Eric Frenzel s Fabianom Riesslem, Herola, Oftebro a Rakúšan Lucas Greiderer.

Jari Magnus Riiber Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/AP/Matthias Schrader

Na záverečnom stúpaní nasadili k trháku Herola, Riiber a Oftebro. Riiber si výborne rozložil sily, v cieľovej rovinke sa dostal pred Herolu a získal druhé individuálne zlato z MS. Aj v Seefelde rozhodol o svojom triumfe v cieľovom šprinte. Pre Herolu je striebro životný úspech na vrcholnom podujatí.

Riiber mal z úspešnej obhajoby titulu veľkú radosť. "Je to neuveriteľné, nemám slov. V noci pred pretekmi som nespal dobre, bol som veľmi nervózny. Po úvodných kolách bežeckého úseku mi však narástlo sebavedomie. Mal som dobrú taktiku. Chcel by som pochváliť Lampartera, ktorý dlho udával tempo, škoda, že nezískal medailu," uviedol Nór v cieľových priestoroch.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe - severská kombinácia

muži - individuálna súťaž so skokmi na strednom mostíku (HS106): 1. Jarl Magnus Riiber (Nór.) 23:01,2 min, 2. Ilkka Herola (Fín.) +0,4, 3. Jens Luraas Oftebro (Nór.) +0,9, 4. Eric Frenzel (Nem.) +5,9, 5. Akito Watabe (Jap.) +9,0, 6. Fabian Riessle (Nem.) +16,8, 7. Johannes Lamparter (Rak.) +28,6, 8. Lukas Greiderer (Rak.) +1:01,9, 9. Jörgen Graabak (Nór.) +1:13,8, 10. Espen Björnstrad (Nór.) +1:14,3

Viac o téme: Jari Magnus Riiber Ilkka Herola Jens Luraas Oftebro
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP/Matthias Schrader
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy