Nový štadión a obrovské zlyhania: HRÔZA! V Nitre utekali ľudia pred chuligánmi

Nitrianski chuligáni provokujú tábor Trnavy a začína melaNitrianski chuligáni provokujú tábor Trnavy a začína mela Zdroj: sportky.sk

NITRA - Západoslovenské derby najvyššej slovenskej futbalovej súťaže medzi domácou Nitrou a Trnavou prinieslo v 5. ligovom kole bezgólovú remízu 0:0. Nešportovú bodku za týmto stretnutím dali výtržnosti v hľadisku, ktoré poznačili toto športové podujatie.

Pod nádherný Nitriansky hrad si v letný prázdninový deň našlo cestu vyše 4300 divákov, vrátane výjazdu fanúšikov Spartaka Trnava. Pekne zrekonštruovaný štadión a slnečné počasie prilákalo na tribúny mnoho rodín s deťmi. Ani tieto všetky skutočnosti neodradili jednotlivé fankluby od toho, aby od úvodu zápasu po sebe cez celý štadión kričali vulgárne pokriky.

Treba v tejto celej udalosti poznamenať, že fanúšikovia Spartaka Trnava sa vo svojom sektore venovali predovšetkým hre a samozrejme aj hlavnej tribúne, kde domácim Nitranom venovali viaceré hanlivé pokriky. Nikto sa ich nechce zastávať, no vo včerajšom zápase to neboli vášniví priaznivci Spartaka, ktorí v závere zápasu vyvolali na tribúnach veľkú potýčku.

Postaralo sa o to pár "chuligánov" z nitrianskeho tábora, ktorí sa bez problémov dostali cez všetky sektory až do blízkosti tribúny vyhradenej pre hostí. Svojimi gestami a pokrikmi dávali fanúšikom Trnavy jasne najavo, že sa chcú biť. Táboru Spartaku netreba takúto "pozvánku" doručiť dvakrát a tak sa v priebehu pár sekúnd strhla na tribúne veľká mela.

Bolo to na mieste, kde sedelo mnoho bežných ľudí, t.j. dôchodcov, ženy s deťmi, či rodiny. Sektor domáceho fanklubu bol pritom na protiľahlej strane, ale usporiadatelia nič nepostrehli. Veď bodaj by nie, keď im neprekážali ani jednotlivci so zapálenou cigaretou v ruke.

Pritom na celom zrekonštruovanom štadióne je prísny zákaz fajčenia. Na obranu tých usporiadateľov, ktorí sa naopak snažili výtržnostiam zabrániť, treba povedať, že tento rizikový zápas organizátor naozaj nezvládol. Klub podcenil ich počet, pretože tých pár statočných usporiadateľov pri tábore fanúšikov Spartaka Trnava robilo, čo mohlo, ale boli vo výraznej menšine.

Zápas medzi domácou Nitrou Galéria fotiek (16) Zdroj: sportky.sk

"Toto je nenormálne, aby sa človek kvôli pár primitívnym hlupákom bál o svoje zdravie. Nechápem, čo robili organizátori. Najskôr sme vyše hodiny čakali na vstupenky pri turnikete, pretože boli k dispozícii asi len tri pokladne.

Na zápas sme sa dostali po hodinovom čakaní až cez polčas, aby sme počas toho druhého museli utekať ako o život preč, lebo päste a poháre lietali vzduchom. Pokiaľ sa kompetenné orgány nezamyslia nad týmto problémom, tak vandalizmus z futbalových štadiónov nikdy nezmizne. Prečo si nemôžeme brať príklad z Anglicka?

Každého chuligána potrestajú finančnou pokutou a zákazom vstupu na štadión. A ak nemá peniaze na pokutu, musí si to odpracovať v mestských službách. Na Slovensku sa s tým nič nerobí, ani štát, ani Slovenský futbalový zväz a v dnešnom prípade ani samotný organizátor zápasu," povedal dlhoročný nitriansky fanúšik Martin pre Športky.sk.

Zápas medzi domácou Nitrou Galéria fotiek (16) Zdroj: sportky.sk
 

Všetko musela upokojiť až polícia, ale dovtedy z tribún s vyľakaným výraznom na tvári utekali slušní fanúšikovia, ženy s plačúcimi deťmi, či nahnevaní dôchodcovia, ktorým pár hlúpych jedincov pokazilo inak príjemný letný športový deň.

Opäť raz v tomto prípade zlyhal predovšetkým organizátor futbalového zápasu, ktorý nedokázal zabezpečiť bezpečnosť na všetkých tribúnach, no hlavne nedokázal systémovo kontrolovať voľný pohyb osôb medzi sektormi. Ako je potom možné, že sa domáci chuligáni dostali bez problémov cez všetky tribúny až k sektoru fanúšikov hostí? A to sa tu bavíme o rizikovom zápase!

Problémy s organizáciou boli značné už pri turniketoch, kde museli niektorí fanúšikovia čakať na svoje vstupenky až do polčasu. Aj napriek tomu však boli nútení zaplatiť plnú sumu. Nehovoriac o preplnených bufetoch, či toaletách, ktoré jednoducho nedokázali pokryť kapacitu prítomných divákov.

Na tomto bude musieť vedenie nitrianskeho klubu poriadne zapracovať, pretože nový a modernejší štadión ešte neznamená aj lepšie služby. Tie musí poskytnúť predovšetkým samotný organizátor zápasu.

Rodiny s deťmi utekajú Galéria fotiek (16) Zdroj: sportky.sk

Na záver treba ešte vyzdvihnúť všetkých slušných fanúšikov, či už z domáceho, alebo hosťujúceho tábora, ktorí prišli na zápas podporiť svoj tím. Počas väčšiny zápasu panovala na tribúnach skvelá atmosféra, domáci povzbudzovali svoju Nitru, hostia svoj milovaný Spartak. Pár jedincov však pokazilo zápas celému štadiónu, ktorý sa v jeho závere skôr podobal na bojové pole.

"Som sklamaný z vedenia a zabezpečenia ochrany na tomto zápase. Fanúšikovia Trnavy boli na nechránenej tribúne a to, čo sa dialo na konci zápasu je nemysliteľné! Bol som tam so synom a ten plakal od strachu. Na toto mám chodiť na futbal? Prečo neboli počas celého zápasu policajné zložiky pri trnavských fanúšikoch? Hlavne, že máme nový štadión a ochranu žiadnu," uviedol nespokojný fanúšik na oficiálnej stránke nitrianskeho futbalového klubu.

"Sedel som so synom a vnučkou na hlavnej tribúne. Videli sme, čo sa dialo na tribúne D. Pýtam sa, kde boli policajti? Videl som ako fanúšikovia utekali pred chuligánmi. Je mi z toho na vracanie a tak ľahko na futbal do Nitry už nepôjdem. A ešte jedna vec. Po príchode na zápas sme s vnučkou museli na vstupe vyhodiť fľašku s čistou vodou a dva balíčky jadierok. Neskutočné," podotkol iný fanúšik.

Polícia sa snaží zabrániť Galéria fotiek (16) Zdroj: sportky.sk

"Hrozný zážitok, tí primitívi ešte aj po zápase čakali v parku a provokovali trnavských fanúšikov. Nie však takých, ktorí by v prípade konfliktu neváhali použiť päste, ale rodičov s deťmi, chalanov s frajerkami či mnoho slušných fanúšikov v trnavských dresoch a tričkách. Dokonca tam skupina výrastkov vo výraznej presile kopala do jedného fanúšika. Asi štyria naháňali a potom bili jedného. Na veľa ľuďoch a zároveň domácich priaznivcoch bolo vidieť strach a snažili sa rýchlo opustiť okolie štadióna. Strašné, takto môžme zabudnúť, že sa budú návštevy na štadiónoch zvyšovať," dodal ďalší poriadne vytočený fanúšik.

Viac o téme: FC Nitra FC Spartak Trnava
  • Autor: © Zoznam/ Marek Cocher
  • FOTO: športky.sk
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy